Ontdek hoe een sociaal secretariaat u als zelfstandige kan helpen – vraag nu een gratis offerte aan!

Een zelfstandige ondernemer zijn heeft aanzienlijke voordelen, zoals autonomie en vrijheid. Het brengt echter ook administratieve en juridische taken met zich mee die u zelf moet regelen. Om u daarbij te ondersteunen en te adviseren, is het geadviseerd om een beroep te doen op een sociaal secretariaat voor zelfstandigen.

In dit artikel bekijken we de voordelen en enkele belangrijke gegevens over deze dienst voor zelfstandigen.

Hebt u advies nodig? Wilt u de tarieven en diensten van verschillende sociale secretariaten vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig via onze website. Ontvang tot 5 gratis en vrijblijvende offertes.

De rol van een sociaal secretariaat zelfstandigen

Als ondernemer bent u verplicht om u aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds om te genieten van kinderbijslag, ziekteverzekering, invaliditeitsverzekering, wettelijk pensioen, moederschapsbijstand en werkloosheidsverzekering. Het sociaal secretariaat of het sociaal verzekeringsfonds staat in voor de vereffening en betaling van de sociale bijdragen.

Is aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds verplicht voor zelfstandigen?

Zelfstandigen in België moeten zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds om hun sociale bijdragen te betalen. Deze verplichting geldt ongeacht het hoofd- of nevenkarakter van de uitgeoefende activiteit.

Welke diensten worden aangeboden?

Een sociaal verzekeringskantoor biedt een volledige sociale bescherming en een reeks diensten aan zelfstandigen, freelancers en auto-ondernemers. Het zorgt voor de berekening van de sociale bijdragen, de terugbetaling van medische kosten, invaliditeitsuitkeringen en andere uitkeringen.

Het biedt ook een aanvullende sociale verzekering in geval van faillissement en een bijstandsregeling voor vrouwen bij zwangerschap. Ook sociaal-juridisch advies en administratieve diensten zoals het opstellen van contracten en loonbeheer zijn beschikbaar.

Waarom en hoe moet ik me aansluiten?

Het is voor een zelfstandige ondernemer uiterst belangrijk om zich in te schrijven bij een sociaal verzekeringsfonds voordat zij hun bedrijf starten.

Doet hij of zij dit niet, dan kunnen hem administratieve boetes tot 2.000 euro worden opgelegd. Alle zelfstandigen moeten zich inschrijven, ongeacht hun inkomen, de omvang van hun bedrijf of de tijd die ze aan hun activiteit besteden.

Om je in te schrijven kun je naar een kantoor gaan of een onlineformulier invullen. De te verstrekken informatie omvat persoonlijke gegevens, het gewenste statuut (hoofd- of bijberoep), de praktijkplaats (België of buitenland) en het type verzekering dat moet worden afgesloten.

Hoeveel kost een sociaal secretariaat voor zelfstandigen?

U kunt een eenmanszaak of een vennootschap oprichten. Het lidmaatschap van een sociaal secretariaat is gratis en de beheerskosten liggen gemiddeld tussen 3 en 4%.

Het tarief kan echter variëren naargelang het kantoor en het aantal werknemers en vennoten. Contacteer ons gratis voor een gepersonaliseerde offerte.

Kosten voor de oprichting van een bedrijf

De kosten voor de oprichting van een bedrijf zijn afhankelijk van het type bedrijf dat u kiest. De opties zijn een eenmanszaak of een vennootschap. De eerste stap is de keuze tussen deze twee opties.

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een bedrijf dat wordt geleid door één individu. Het omvat vrije beroepen, landbouw, handel en ambacht. De verantwoordelijkheid voor het bedrijf berust bij deze ene persoon.

Voordelen en nadelen

Eenmanszaken bieden een aantal voordelen: weinig administratieve formaliteiten, geen minimumkapitaalvereisten en volledige onafhankelijkheid bij het nemen van beslissingen.

Als directeur van een eenmanszaak bent u persoonlijk aansprakelijk voor uw vermogen en dat van de onderneming. Persoonlijke en zakelijke belastingen lopen vaak door elkaar, en in geval van problemen hebben schuldeisers het recht beslag te leggen op uw privévermogen. Bovendien kan de overname of overdracht van uw bedrijf aan een derde ingewikkelder zijn.

Traditioneel bedrijf

Om een vennootschap op te richten, moet u de nodige documenten indienen bij de rechtbank van koophandel en een contract ondertekenen waarin de aard en de reikwijdte van de activiteit worden vastgelegd. Deze juridische entiteit staat los van de natuurlijke persoon of personen waaruit zij bestaat.

Voordelen en nadelen

De naamloze vennootschap biedt minder financiële risico’s omdat het persoonlijke vermogen volledig gescheiden is van dat van de onderneming. Ook wordt de verantwoordelijkheid gedeeld tussen de vennoten, die gezamenlijk beslissingen moeten nemen, en worden alle afspraken schriftelijk vastgelegd.

Bovendien is de overdracht van aandelen eenvoudig. Voor de oprichting van een bedrijf is een startkapitaal nodig. Extra kosten ontstaan door administratieve formaliteiten en wettelijke verplichtingen. Ook de boekhouding is tijdrovend en ingewikkeld.

Welk sociaal secretariaat moet u als zelfstandige kiezen?

De belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een sociaal secretariaat voor zelfstandigen in België zijn

  • de kosten
  • de aangeboden diensten
  • de technische ondersteuning

Deze factoren kunnen worden vergeleken tussen de verschillende beschikbare opties, zoals Partena, Acerta, Ucm of Securex.

Bekijk onze lijst met de beste sociale secretariaten in België.

Beheer- en werkingskosten

Het is belangrijk de verschillende sociale secretariaten te vergelijken in verband met hun tarief om de voordeligste te vinden. De gemiddelde beheerskosten variëren van 3,05% tot 4,25% van de verschuldigde bijdragen.

Ervaring van sociale bureaus

De keuze voor een sociaal secretariaat met een uitgebreide expertise is essentieel voor een kwaliteitsvolle dienstverlening, wat extra kosten met zich kan meebrengen.

Online diensten

Biedt het sociaal secretariaat een intuïtief platform, directe interactie met andere diensten en medewerkers en een helpdesk? Vraag voor een optimale samenwerking een gratis en vrijblijvende offerte aan om de tarieven te kennen en erkende professionals te vergelijken.

Ontvang gepersonaliseerde tarieven

Wilt u van sociaal secretariaat veranderen? Ontvang gratis en vrijblijvend tarieven op maat van de beste sociaal secretariaten van het land.

Offerte aanvragen

✔️ Gratis offertes ✔️Volledig vrijblijvend